BİOTED 10. yılını kutladı
2013 yılında kurulan Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (BİOTED), 10’uncu kuruluş yıldönümünü, Antalya Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Türkiye’nin farklı illerinden gelen dernek üyeleri ve gazetecilerin katıldığı bir yemekle kutladı.
BİOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Süzen, toplantı açılışında yaptığı konuşmada; derneği, 10 yıllık serüveni boyunca bugünkü konumuna taşıyan kurucu üyeler başta olmak üzere bütün üyelere teşekkür etti. Biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin yaygınlaşmaya devam ettiğini hatırlatan Yağız Süzen, “BİOTED bundan sonraki süreçte biyolojik mücadelenin daha da yaygınlaşması ve kabul görmesi için lider bir rol üstlenmeye devam edecek. Hedefimiz, biyolojik mücadelenin tarımın standart bir uygulaması haline gelmesini sağlamak, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak ve gıda güvenliğini arttırmaktır. BİOTED olarak bu vizyon doğrultusunda bilimsel araştırmaları desteklemek, eğitim programları düzenlemek ve üyelerimizi inovasyon ve sürdürülebilirlik konularında teşvik etmek amacıyla çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“SEKTÖRÜ YÖNLENDİREN BİR DERNEK OLMAYI HEDEFLİYORUZ”
Kalıntı sorunundan, sebze meyve ihracatına; tüketici bilincinden, Yeşil Mutabakata kadar çok sayıda güncel meselenin; biyolojik mücadele sektörünün gündeminde olduğunu kaydeden Yağız Süzen, konuşmasını şöyle tamamladı, “Yapmak istediğimiz şey, Türkiye’de bitkisel üretimi, insanlığın zirai mücadele alanında kazandığı mesafenin hudutlarına taşımaktır. BİOTED, kısa süre önce kurduğu İktisadi İşletmesi üzerinden tarımla ilgili bazı bilimsel süreçlerde de faaliyet gösterecek. Bir süre sonra herkesin güvendiği ve saygı duyduğu; bilimsel anlamda otorite haline gelmiş, sektörü yönlendiren bir sektör örgütü olacağımıza inanıyor, bunun için çalışıyoruz.”
“BAKANLIK BİYOLOJİK MÜCADELEYİ DESTEKLİYOR”
Toplantıya katılan Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal da konuşmasında biyolojik mücadelenin gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği açısından önemine değindi ve Bakanlığın desteklemeler yoluyla biyolojik mücadelenin yaygınlaşmasına çalıştığını belirtti. Tarımsal desteklemeler konusunda Bakanlığın revizyon çalışmaları yürüttüğünü kaydeden Erkal, biyolojik mücadele desteklerinin de geliştirilmeye çalışıldığını söyledi. Şakir Fırat Erkal, BİOTED’in varlığının, sektörü ileri taşıyacağına inandığını da sözlerine ekledi.
“BİOTED ÖNCÜLÜK YAPMAYI SÜRDÜRECEKTİR”
Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu ise yurt dışı seyahatlerinde gıda güvenilirliği konusunda şahit olduğu tecrübelerinden bahsederek, Türkiye’nin de gıda konusunda azami hassasiyeti göstermesi gerektiğini söyledi. Suat Seyitoğlu, Bakanlığın çok güçlü bir vizyonu olduğunu söyledi ve yöneticiler olarak yerel düzeyde bu vizyonun yerele yansıması için çaba gösterdiklerini kaydetti. Suat Seyitoğlu konuşmasının sonunda, “İnancımız odur ki, BİOTED dernek olarak 10’uncu yılından sonra kamuoyunda bilinç düzeyini arttıracak, iyi uygulamaların yaygınlaşmasına öncülük edecektir” diye konuştu.
BİOTED BİLİMSEL ÇALIŞMALAR BAŞLATIYOR
Genel Sekreter olarak da görev yapan Prof. Dr. İsmail Karaca’nın koordinasyonunda, bazı bilimsel çalışmalar yürütmeyi de planlayan BİOTED, yeni kurduğu İktisadi İşletmesi ile biyolojik etki denemeleri ve yan etki denemeleri yapmak için yetki belgesi almak üzere, Bakanlığa başvuru yaptı. Dernek bir yandan, dernek binasının bir kısmında bir laboratuvar oluşturmak için de çalışmalar yürütüyor.